Olej z awokado otrzymywany jest w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Jest łatwo wchłanialny przez skórę, dzięki czemu wnika w jej głębokie warstwy. Szczególnie polecany do pielęgnacji cery wrażliwej, dojrzałej, problematycznej.
Olej z awokado to bogactwo:
- witamin A, B, E, H, K, F, PP
- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
- protein i aminokwasów
Właściwości oleju:
- nawilża, odżywia i regeneruje skórę
- działa przeciwalergicznie, antyzapalnie,
- działanie antygrzybiczne
- powstrzymuje proces utraty wody przez skórę
- chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych
- wspomaga leczenie egzemy i łuszczycy (po konsultacji z lekarzem)
Zastosowanie:
- do wklepywania: na umytą skórę twarzy, szyi, dekoltu
- do smarowania ciała: najlepiej po kąpieli rozsmarować olejek jak balsam na wilgotnej skórze
- odżywka do włosów: po umyciu włosów na wilgotne końcówki włosów wmasować niewielką ilość olejku tak, żeby nie przetłuścić włosów
- do masażu (olej awokado jest dość gęsty, dlatego zaleca się zmieszanie z innym olejem
ze słodkich migdałów - dodatek do: kremów, balsamów, maseczek, glinek
- do produkcji mydła (nadaje mu lekko zielony kolor)
Specyfikacja:
Postać: oleista
Barwa: żółta do zielonej
Zapach: charakterystyczny
Skład: INCI Persea gratissima (Avocado) Oil
Przechowywanie: suche, chłodne miejsce, temperatura pokojowa
ZDJĘCIE POGLĄDOWE